GAPS Diyeti Nedir? 2016 tarihinde ortaya atılan psikolojik ve psikiyatrik sorunların tedavisinde pozitif sonuçlar vermekte olan bir diyet yöntemi olarak bilinmektedir. GAPS tedavisinin en temel unsuru olarak kabul edilmektedir. Bozulmakta olan bakteri dengesini düzeltmek adına, hasarlı, yaralı, ateşli, ülserli, sızıntılı bağırsak duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek adına uygulanmakta olan özel beslenme programıdır.
GAPS Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
Bu beslenme programında patojen bakterileri ve mantarları beslemkete olan nörotoksin üretmekte olan yiyecekleri, işlenmiş gıdalar diyetten çıkarılmaktadır.
Dost bakteri adı verilen probiyotik desteği sağlamakta olan fermente yiyecekler diyetin vazgeçilmezlerinden sayılır.
GAPS Diyeti Neden Yapılmalı?
Kısa zaman içinde bağırsak hasarını gidermekte, bu sayede sızıntıları engellediği için, sindirilmiş olan besinlerin, ağır metallerin kana geçmesine engel olmaktadır. Bu durum neticesinde hem beyin hem de doku ve organların toksinlenmesşi ortadan kalkacağından, diyetten sonra psikiyatrik ve fizyolojik semptomlar da yok olur.
GAPS Diyeti Hangi Evrelerden Oluşur?
GAPS diyeti 3 ana bölümden meydana gelmektedir.
GAPS Giriş Diyeti
6 aşama içermektedir. Psikolojik ve fizyolojik hastalık semptomları gidiş diyetinin en baştaki aşamalarında ortadan kalkmaya başlayacaktır.
Tam GAPS Diyeti
Bağırsak florası tam anlamı ile dengelenir, priskolojik, fizsyolojik semptomlar tam anlamı ile ortadan kalkar.
GAPS Diyetinden Çıkış
Bağırsak florası, duvaru ve epitel dokusu tam anlamı ile iyileşir. GAPS protokolü yönünde diyetten çıkılır.
GAPS hastalarının bağırsak astarı genelde iltihaplı ve ülserli olmaktadır. Her zaman özel bir belirtisi olmaz, kendileri de bu durumunda farkına varmayabilir. Hasta bağırsak astar yaralı ve aşırı hassas olabilmektedir. GAPS giriş diyeti bağırsağı rahatsız edecek ve iyileşme süresini olumsuz yönde etkileyebilecek maddeleri içermemektedir. Yararlı bakterileri artırmakta olan besinleri içermektedir. Giriş diyeti sayesinde bağırsak duvarıu onarılmaktadır. Bu sayede yiyecekler emilimden önce düzgün biçimde sindirilmektedir. Çoğu gıda intoleransı ve alerjisi de bu sayede ortadan kalkmaktadır.
GAPS Giriş diyetini birkaç gün uygulamak genelde hiçbir ilaca gerek duyulmadan semptomları hızlı ve kalıcı olacak şekilde yokı edecektir.
Sindirim ve gıda intoleransı problemi yaşamayanlar giriş diyetini hızlı bir şekilde tamamlayabilir. Ancak giriş diyetini atlayarak Tam GAPS diyeti ile başlamamaya gayret edilmesi gerekir. Bunun sebebi; giriş diyeti bağırsağınızın ve vücudunuzun iyileşme süresini optimize edecek şansı size verir. Giriş diyeti atlandığı için uzun süren ve baş edilemeyen sorunlar yaşandığına da şahit olunmuştur.
GAPS diyeti toplamda 6 aşamalı olmaktadır. Programda bir sonraki aşamaya geçmek adına ağrının ya da ishal durumunun dinmesi gerekir. Bazı gıdaları diyete, hastanın hassasiyet durumuna gööre belirtilenden daha sonra eklemek gerekir. Giriş diyeti sonrası hastanın başlıca sindirim sorunları yok olduktan sonra Tam GAPS diyetine geçilebilir.