Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları - Diyet ve Zayıflama

Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları

Gelişmelerden haberdar olmak için Takip edin!

Diyet Seti News

Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları; Bu rahatsızlığın erken şekilde teşhis edilmesi son derece önemlidir. Çünkü ilerleyen kıl dönmesi rahatsızlıklarında genel olarak cerrahi müdahale gerekmektedir. Kıl dönmesinin oluşmasında birden fazla neden sayılabilir. Kıl dönmesi en basit tanımı ile cildin yüzeyine tam olarak çıkamayan tüy yapısının cildin alt kısmında yarattığı bir batık türüdür.

Daha çok insanların kuyruk sokumu yani çatal diye belirtilen bölgede sıkça meydana gelir. Herhangi bir neden ile o bölgeye inen kıllar dış baskıya maruz kalması sonucunda deriyi delerek derinin alt kısmına iner. Burada belli bir süre sonra da kist oluşumuna neden olur. Oluşan bu kist ise kıl dönmesi olarak tabir edilir.

Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları

Kıl dönmesine birden fazla neden sayılabilir. Ancak kesin olarak nedeninin saptanamaması gibi bir durum da söz konusudur. Kıl dönmesinin nedenleri arasında en çok bilinenler;

  • Kıl dönmesi ergenlik döneminden sonra çok görüldüğü için hormonal nedenlerden bahsedilebilir.
  • Tüy oluşum yapısı
  • Uzun süre oturmadan kaynaklı oluşan kıl dönmesi
  • Dar iç çamaşırlarının neden olabileceği kıl dönmesi gibi nedenlerden bahsedilebilir.

Hem oturmak hem de yürümek birtakım sürtünme hareketlerine neden olur. Bu da kuyruk sokumu kısmında vücuttan dökülen tüylerin derinin altına girmesine neden olur. Bu aşamada da bağışıklık sistemi devreye girerek kıl dönmesinin oluştuğu yerde kist meydana getirir. Obezite, yaş, hareketsiz yaşam şekli, aşırı kıl olan vücutlar da kıl dönmesinin meydana gelmesine nede olan diğer faktörlerdir.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin belirtileri arasında da birçok belirti sayılabilir. Bunlardan ilki enfeksiyon belirtileridir. Otururken ya da yürürken kuyruk sokumunda meydana gelen acı, bölgede kızarma meydana gelmesi belirtilerden birkaçıdır. Bunun yanında oluşan kistin şişmesi, bu kistin apse yaparak kötü kokuya neden olması, yaradan kıl çıkması, deri üzerinde küçük küçük yara izlerinin oluşması da kıl dönmesinin belirtisi olarak sayılabilir.

Kıl Dönmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları

Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları

Kıl dönmesinin tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu tedaviler; koruyucu yaklaşım, cerrahi müdahale, fenol enjeksiyonudur. Erken seviyede olan kıl dönmesi için koruyucu yani önleyici yaklaşma başvurulur. Doktor kist oluşumunu engelleme yoluna gider. İleri safhalarda olan kıl dönmesi için ise cerrahi müdahaleye başvurulur. Cerrahi müdahale yönteminde en çok başvurulan yöntem Bascom yöntemidir.

Bu yöntemin avantajı ise hastayı günlük rutin hayatından alıkoymayan bir yöntemdir. Fenol enjeksiyonu ise lokal anestezi yöntemi uygulanarak yapılır. Bu yöntem yerine genel olarak cerrahi müdahale yöntemi ile kesin olarak kurtulmayı tercih eden hastalar vardır. Cerrahi müdahale sonrasında da birtakım komplikasyonlar meydana gelebiliyor. Bu süreçte yaranın mutlaka temiz tutulması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir:İnsanlar Neden Uyur? Neden Uykumuz Gelir?
Diyet Seti Google News
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
Ara Öğünlerde Tüketilebilecek Gıdalar
Ara Öğünlerde Tüketilebilecek Gıdalar
Yaz Aylarında Su Tüketimi Nasıl Olmalı?
Yaz Aylarında Su Tüketimi Nasıl Olmalı?
Yazın Tüketilen Yüksek Kalorili İçecekler
Yazın Tüketilen Yüksek Kalorili İçecekler
Lazer Göz Tedavisi
Lazer Göz Tedavisi
Basur Hastalığı: Hemoroit
Basur Hastalığı: Hemoroit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diyet ve Zayıflama | © 2022 | Tüm hakları saklıdır