Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
- Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
- Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
- Teşhis Nasıl Konulur?
- Yakın Görme Bozukluklarında Lazer Kesin Çözüm Müdür?
Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü? Presbiyopi, 40 yaş ve üstündeki insanların, yaşa bağlı olarak yaşadığı yakını görme problemine denmektedir. Sağlıklı bir göz yapısı olan her bireyin gözünün arkasında saydam bir lens bulunmaktadır. Bu saydam ve doğal olarak bulunan lens, farklı ortam ve farklı ışıkların altındaki durumlarda, bakılan görüntüyü odaklar ve netleştirir; gözlerimiz bu işlemi otomatik olarak yapar. Fakat zamanla gözümüzde bulunan bu doğal lens özelliğini kaybetmeye başlar. Çocukluk çağlarından 40’lı yaşlara kadar yavaş yavaş bozulmaya başlayan bu lens, özellikle 40 yaş itibari ile özelliğini kaybeder ve yakını görme problemleri baş göstermeye başlar.
Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
Presbiyopi rahatsızlığının en çok kullanılan tedavi şekli ise; yakın gözlüğü kullanımıdır. Gözlük kullanımı dışında bir diğer tedavi yöntemi ise; presbiyopik excimer lazer tedavisidir. Ülkemizde de uzun yıllardan beri uygulanan bu lazer tedavisi, oldukça yaygındır fakat lazer operasyonun, alanında son derece uzman olan bir doktor tarafından iyice planlanması konusu önem taşımaktadır. Çünkü bu operasyonlar sırasında, gözün diğer fonksiyonlarının korunması ve operasyon sırasında zarar verilememesi çok önemlidir. Prebiyopik excimer lazer tedavisinde en dikkat edilmesi gereken konular; presbiyopi hastanın uzak görmesini bozmadan operasyonun gerçekleştirilmesi ve yapılacak lazer işleminin kısa ya da orta vadeli değil; uzun vadeli olup yarar sağlamasıdır.
Teşhis Nasıl Konulur?
Yakın görme bozukluğu, kişilerin, 35-40 cm uzaklıktan küçük yazıları seçememesi ile belirti vermeye başlar. Bu durum genellikle, kitap ya da gazete okurken fark edilmektedir. 25-40 santimetrelik uzaklıktan okuma kapamayan kişiler, ellerindeki objeyi, kitabı ya da gazeteyi daha yakınına yaklaştırma ihtiyacı duyar.
Ayrıca, yakın görme bozuklukları baş gösterdiğinde, kişilerde yorgunluk hissi, uyku hali, göz ve baş ağrısı gibi semptomlar da gözlemlenir.
Yakın görme bozukluğu tanısı, klinik ortamlarda yapılacak olan göz muayene ve tarama testleri ile konulur. Öncelikle, hastalara harfler ve rakamlar belli bir uzaklıktan gösterilir ve sorulan sorulara cevap vermesi beklenir. Daha sonrasında retinoskopi uygulanır. Bu yöntemde, hastanın gözüne bir damla damlatılır ve bu damla ile gözdeki hipermetropiyi örten akomodasyon refleksi geçici olarak durdurulur ve göz üzerinde değerledirme yapılır. Bu yöntem ile her yaştan hastanın gözündeki bozuklukların derecesi ölçümlenir.
Yakın Görme Bozukluklarında Lazer Kesin Çözüm Müdür?
Lazerli göz tedavisi ile yakın görme problemlerinden kurtulmak mümkündür. Presbiyopik excimer lazer tedavisi, tüm dünyada yaklaşık olarak 20 yıldır kullanılmaktadır ve bu operasyona dair herhangi bir yan etken ya da zarar bulunmamaktadır. Fakat daha ileri yıllarda, gelişebilme riski olan katarakt durumlarında, gözün daha önce lazer ile operasyona uğramış olması olumsuz etki etmektedir. Çünkü katarakt operasyonu öncesi, göz içi mercek hesaplaması yapılmaktadır. Geçirilmiş olan lazer operasyonu, bu hesaplamayı biraz zorlaştırmaktadır. Ama son yıllarda, gelişen teknoloji ile bu hesaplamanın yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir.