Ramazan Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
- Ramazan Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
- Ramazan Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
- Lifli Gıdalar Tüketin
- Su Tüketimi
Ramazan ayında oruç tutulmaması sebebiyle metabolizma yavaşlıyor ve vücudun çalışma tarzı da kendisini az yemeye adapte ediyor. Bu adaptasyon özellikle bayramda ve sonrasında ortadan kalkarak yerini normal beslenmeye bırakıyor. Ancak ramazan sonrası beslenme için bir geçiş süreci olması gerekiyor. Bu süreçle birlikte vücut yeniden yavaş bir şekilde normal beslenme şekline dönüyor.
Ramazan Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Bayramda dikkat edilmesi gereken en önemli şey özellikle kahvaltılara birden yüklenilmemesi. Çok fazla yemek yerine vücudu yormadan yemek, lokmaları iyi çiğnemek gerekmekte. Bu sayede hazımsızlığın da önüne geçiliyor. Bayram sırasında tatlı tüketimi çok fazla olacağı için kahvaltılarda çok şekerli yenilmemesi iyi olacaktır. Gün içinde yiyecek tüketilebileceği için mideyi tıka basa doldurmamak da mantıklı olacaktır.
Lifli Gıdalar Tüketin
Ramazan sonrası beslenme sırasında dikkat edilebilecek bir diğer nokta ise lifli gıdaları tüketilmesine öncelik verilmesi. Bir ay boyunca minimum seviyede beslenildiği için lifli gıdalar olası bir kabızlığın önüne geçecektir. Bunun yanında bol çorba ve sebze yemeklerinin tüketilmesi de bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır. Bayramda ise şerbetli tatlı yerine daha çok sütlü tatlılar tüketmek bayramı daha kolay bir şekilde geçirmenize sebep olacaktır. Aynı şekilde çikolata tüketmek yerine meyve tüketimi yapılabilir.
Su Tüketimi
Su tüketimi de normale dönmeli. Ramazan sırasında en çok su tüketilen zamanlar iftar ve sahur arasında zamanlar olduğu için bünye bu saatler arasında su tüketilmesine alışıyor. Bu yüzden gün içinde su tüketirken bir seferde bir bardağı geçmeyecek şekilde tüketip gün içinde toplamda 2.5 litre su tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Oruç tutulsa bile ramazanda kilo alımları görülebilir. Bu yüzden ramazan sonrasında çeşitli kürlerle fazla kilolar verilebilir.