Basur Hastalığı: Hemoroit - Diyet ve Zayıflama

Basur Hastalığı: Hemoroit

Gelişmelerden haberdar olmak için Takip edin!

Diyet Seti News

Basur Hastalığı: Hemoroit! Çoğu kişide görünen hastalık olan basur hastalığını inceledik. Basur evreleri, tedavi yöntemleri gibi bir çok konuya değindik.

Basur Hastalığı: Hemoroit Nedir?

Basur (Hemorait); yetişkinlerin hemen hemen dörtte birinde görülebilen oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda çocuklarda ve ergenlerde de görülebilir. Basur rahatsızlığı varis rahatsızlığı ile türdeştir. Anüsün çevresinde meydana gelen damarsal şişlikler bu hastalığın temel nedenidir. Bunun yanı sıra bu şişkinlik kalın bağırsağın uç kısmında da görülebilir. Bu durumda şişkinlik oluşmuş kısım anüsü dışarısına çıkabilir.

Basur genellikle kendisini kaşıntı, yanma acı ve kanama gibi belirtilerle gösterir. Bunun yanı sıra; anüs etrafında meydana gelen şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık durumu, anüs yakınında meydana gelen şişlik ve ağrılı yumru, dışkıda görülebilen kan, açık kanama, otururken yaşanılan rahatsızlık hissi ve ağrı gibi belirtilerle de kendisini belli eder.

Bu gibi durumlarda anüs ve çevresinin sert hareketlerle temizlenmesi ve ovulması durumun daha da kötüleşmesine sebebiyet verebilir.

Basur yani hemoroit iki çeşide ayrılmaktadır. Eksternal hemoroit ve internal hemoroit.

İnternal Hemorait

Bu türde; kalın bağırsağın problem gözlemlenen uç kısmındaki şişkinlik, anüs dışarısına çıkar ve gözlemlenebilir. Belirti olarak kendisini, tuvalet ihtiyacı sonrası oluşan parlak kırmızı renkteki kanama ve bağırsak uzantısının anüs kontrol edildiğinde ele gelmesi olarak kendisini gösterir.

Esernal Hemoroit

Anüsün dış kısmına yansımış herhangi bir belirti söz konusu olmaz. Ağrılı değildir ve kanama yapmaz.

Hemoroidin Nedenleri Nelerdir?

Genellikle kabızlık, dışkı eylemi sonrasında zorlanma ve tuvalette uzun süre zaman geçirme gibi nedenlerle basur görülebilir. Bu durumlar; anüs çevresinde bulunan damarların zorlanarak genişlemesine ve sağlıklı kan akışı sağlayamamasına sebep olur. Bunun yanı sıra gebelik döneminde kadınlarda hemoroit bu sebeple bile görülebilmektedir.

Basur olan insanların diğer insanlara oranla, anüs kaslarının kasılmaya daha elverişli olduğu gözlemlenmiştir.

Basurun dereceleri

Basur rahatsızlığında da diğer birçok rahatsızlıkta olduğu gibi, dereceler yani evreler bulunmaktadır.

Evre 1: anal kanaldan çıkıntı söz konusu değildir. Ancak bu evrede kanama gözlemlenebilmektedir.

Evre 2: bağırsak hareketine bağlı olarak, hemoroit anüs kanalının dışına doğru ilerler. Bir çıkıntı söz konusu olur ancak herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan tekrar içeri döner.

Evre 3: bu evreden problemli kalın bağırsak uzantısı anüs kanalına ilerlemiş ve makattan dışarı çıkmıştır. Ancak parmak ile içeri gönlü itilerek durumun üstesinden gelinmesi söz konusudur.

Evre 4: 4. Evre basur rahatsızlığının ulaşabileceği son safhadır. Bu safhada bağırsak, artık makatın iyiden iyiye dışındadır. Tutulabilecek seviye de ele gelebilir. Çok fazla rahatsız edici, kanamalı ağrılı ve acılıdır. Bu süreçten sonra parmak yoluyla yukarı yönlü itme işlemi işe yaramaz. Konunun çözümüne yönelik, cerrahi müdahale gerekir.

Böyle bir durumla karşılaştığınız takdirde kişisel müdahaleden kaçınmanızı ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir:İnsanlar Neden Uyur? Neden Uykumuz Gelir?
Diyet Seti Google News
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Vücudumuz İçin Potasyomun Önemi
Vücudumuz İçin Potasyomun Önemi
Yaz Aylarında Su Tüketimi Nasıl Olmalı?
Yaz Aylarında Su Tüketimi Nasıl Olmalı?
Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları
Kıl Dönmesi Oluşumu ve Tedavi Yolları
Lazer Göz Tedavisi
Lazer Göz Tedavisi
Insanlar Neden Uyur Neden Uykumuz Gelir
İnsanlar Neden Uyur? Neden Uykumuz Gelir?
Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?
Lazer İle Gözlükten Kurtulmak Mümkün Mü?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diyet ve Zayıflama | © 2022 | Tüm hakları saklıdır