Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kronik Hastalıklara Sahipseniz Doktorunuza Danışarak Oruç Tutun
- Oruç Tutarken Sahuru Kesinlikle İhmal Etmeyin
- İftar Ve Sahur Arasında Bol Su Tüketilmelidir
- İftarda Yeme Hızınızı Düşürün
- İftar Sonrası Yürüyüş Yapmayı İhmal Etmeyin
Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler; 11 ayın sultanı olarak bilenen Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm arama listelerinin başında nelere dikkat edilmesi gerektiği geliyor.
Ramazan Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yılın her anında dikkat ettiğimiz sağlığımızı sahur yemeklerinin olumsuz bir şekilde etkilememesi adına Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler listesini sizler için derledik.
Kronik Hastalıklara Sahipseniz Doktorunuza Danışarak Oruç Tutun
Öncelikle Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oruç tutmaya elverişli olup olmamanızdır. Astım, kalp, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara sahip ve düzenli olarak ilaç kullanan kişiler mutlaka oruç tutmadan önce doktoruna danışmalıdır. Şayet doktor onay verirse bu kişiler oruç tutabilmektedir. Aynı şekilde hamile ve emzikli kadınlar da doktor kontrolü dahilinde oruç tutmalıdır.
Oruç Tutarken Sahuru Kesinlikle İhmal Etmeyin
Oruç tutmaya elverişli bir bireyseniz eğer sizin de dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi sahura kalkmanızdır. Gün boyunca kan şekerinizi dengede tutabilecek karbonhidratlar tüketmeniz gereken sahurda, tam buğdaylı ya da çavdarlı ekmek, yulaflı ürünler gibi az işlenmiş tahıllar tüketmeniz gerekmektedir. Pide ya da beyaz ekmeği tercih etmeniz kan şekerinizi düzensizleştirebilmektedir. Ayrıca sahur menünüzün olmazsa olmazı mutlaka yumurta olmalıdır. İçersindeki kaliteli proteinle kaliteli bir tok tutucu olan yumurtanın yanı sıra süt, yoğurt ve kefir de tercih edebilirsiniz. Şayet sindirim problemleri yaşıyorsanız ise sahurda mutlaka kuru meyve tüketmelisiniz.
İftar Ve Sahur Arasında Bol Su Tüketilmelidir
Ramazan ayında dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise su tüketimidir. Vücudumuz belir bir süre açlığa dayanabileceği gibi susuzluğa dayanamaz. Vücudun su dengesinin bozulmasıyla birlikte birçok sağlık sorunuyla karşılaşılabilir. Bu riskleri en aza indirmek içinse iftardan sahura kadar en az 1,5 litre su tüketmeniz gerekmektedir. İftar ve sahurda da yemeklerinize ek olarak 0,5 litre su içmeniz günlük su ihtiyacınız rahatça karşılayacaktır.
İftarda Yeme Hızınızı Düşürün
Tüm gün açıktım diye bir anda yemek yememeniz gerekmektedir. Hem dinen hem de sağlık için önerilen şey orucunuzu kuru hurma ve ılık su ile orucunuzu açmaktır. Böylelikle sindirimiz daha kolay olacaktır. Orucunuzu açtıktan sonra çorbanızı tüketebilir ve en az 10’ar dakika arayla diğer iftar yemeklerinizi tüketebilirsiniz. Bekleme sürelerinde salata tüketebilirsiniz. İftarınızı en az 30 dakika da tamamlamanız gerekmektedir ve tatlı tüketimi için de biraz beklemenizi öneririz.
İftar Sonrası Yürüyüş Yapmayı İhmal Etmeyin
İftarınızı yaptıktan sonra üzerinizde bir ağırlık hissedebilir ve bu ağırlığı oturarak dinlendirmeye çalışabilirsiniz. Şayet bu şekilde bir yol izliyorsanız çok yanlış yoldasınız demektir. İftardan sonra oturmak vücudu dinlendirmek yerine daha da yormaktadır. Kabızlık gibi sorunlara da yine iftar sonrası hareketsiz kalmak ve az su tüketmek neden olmaktadır. Bu nedenle iftardan sonra 20 dakikalık bir yürüyüş yapmak hem sindirim sisteminize hem de hissettiğiniz ağırlığa çok iyi gelecektir.